Göliska IT

Strategisk partner till 6 kommuner i samverkan

DiVOS - Hur en mässa om digitalisering blev digital med InfoCaption och Microsoft Teams

Skriv ut

Dela

Twittra

DIVOS en virtuell mässa i digitaliseringens teckan

DiVOS är ett tvåårigt projekt som beviljats medel från Europeiska socialfonden, ESF, med fokus att öka den digitala kompetensen inom vård och omsorg. DiVOS skulle tidigare i år summeras med en mässa med fokus på digitalisering, välfärdsteknik och e-hälsa inom vården.

Till följd av de gällande restriktionerna att vi inte får/bör samlas för många människor på en och samma plats började man undersöka om mässan kunde hållas helt digitalt. Projektgruppen, under ledning av Thomas Granath och Margareta Ejdestig på Lidköpings kommun, började sondera marknaden efter vilka alternativ det fanns och bokade möten med några leverantörer. Både prisbilden och upplägget var ganska lika hos de olika leverantörerna. Det fanns prisförslag där det var gratis för utställare och förslag där utställarna betalade för sin medverkan för att få ner kostnaden för systemet.

Projektgruppen började spåna och skissa och ganska snart kom man fram till att det skulle kunna gå att genomföra. Man insåg även att man i gruppen kompletterade varandra väldigt bra både tekniskt och kreativt. Med stor hjälp från kommunernas IT-leverantör Göliska IT så lyckades vi sätta upp en integration med Microsoft Teams och Outlook så att det gick att interagera med leverantörerna.

Utförandet
Det digitala formatet möjliggjorde en skalbarhet av mässan som vi inte hade fått med en fysisk mässa. Nu kunde fler besökare delta oberoende av plats, där deltagande generellt sett brukar vara svårt för just den här målgruppen p.g.a arbetstider. Målet var 400 besökare på mässan men redan under de två mässdagarna kom vi upp i 1 100 besökare och då finns det dessutom ett mörkertal då flera arbetslag har suttit tillsammans vid samma dator.

Summering
Mässdeltagarna var väldigt nöjda med den levande känsla man lyckats få till digitalt. Vi fokuserade mycket på att besökarna skulle få en känsla av att de faktiskt var på en mässa, vilket vi skapades genom ljudeffekter och att du "gick genom mässhallen" med hjälp av bilder med länkar. Vi har även hört från flera besökare att de uppskattade det digitala formatet och jämfört med en fysisk mässa var det inte lika högt ljud och stressig känsla utan de kunde i lugn och ro besöka montrarna och ta del av innehållet. Ville de prata med en utställare tog de kontakt via chatt i Microsoft Teams eller via epost i Outlook och annars kunde man hänga i montern utan att bli störd.

Gå gärna in själv och se hur det blev! Kanske får du inspiration och/eller idér kring hur en liknande lösning skulle kunna hjälpa er verksamhet.
http://www.bit.do/divosexpo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Relaterat innehåll

Service Desk

Tel: 0510-77 70 00
Epost: servicedesk@goliskait.se

Göliska IT

Fiskaregatan 4, 531 60 Lidköping

Återställ lösenord

Öppettider Service Desk

Mån - Tors: 07:00 - 16:30
Fredag: 07:00 - 16:00

Öppettider Kundcenter

Mån - Tors: 08:00 - 16:30
Fredag: 08:00 - 16:00

"div class="social-icons-container">