Göliska IT

Ett kommunalförbund där samverkan Ger Mer

Den digitala medarbetaren är snart här

Skriv ut

Dela

Twittra

En digital medarbetare som utför dagligt arbete kan snart bli verklighet i Göliska IT:s samarbetskommuner.
Ett nystartat projekt undersöker möjligheterna att använda sig av RPA, Robotic Process Automation, för att underlätta för verksamheterna.
Men tro nu inte att du kommer stöta på en robot i kommunreceptionen. RPA är bara ett effektivt dataprogram.

Det är kommuncheferna i samarbetskommunerna Vara, Essunga, Grästorp, Skara, Götene och Lidköping som beställt projektet. Tanken är att digitalisera och automatisera flera administrativa arbetsuppgifter för att effektivisera arbete och underlätta för personal på olika förvaltningar inom kommunerna. Projektet syftar till att undersöka inom vilka verksamheter och uppgifter som RPA kan komma till användning.

Mer tid till människor

Exempel på uppgifter som skulle kunna genomföras av en digital medarbetare är handläggning av försörjningsstöd eller bygglov.
Det kan låta opersonligt, men tanken är faktiskt att den digitala medarbetaren ska se till att de fysiska personerna på en förvaltning ska arbeta mindre med upprepande pappersarbete och istället få mer tid att möta människor.

En handläggare kan engagera sig i personen som söker försörjningsstödet istället för att godkänna ansökan.
I det pågående RPA-projektet finns idag tre personer från Göliska IT, en projektledare och två anställda med specialkompetens inom området. Dessutom finns en extern konsult som är expert på RPA-införande med som stöd för gruppen.

Färdig RPA-tjänst ska tas fram

Projektet ska ta fram en RPA-tjänst med färdig funktion och vid projektets slut ska det finnas ett RPA-program i drift. Ett par pilotprocesser ska tas fram och testas i samarbete med kommunerna, däribland socialförvaltningens process för ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd).

Kostnaderna för system, resurser och utbildning fördelas på de sex kommunerna i samarbetet.
Göliska IT ser fram emot att vara en del av denna digitaliseringsresa.

 Bild Andrey Popov, copyright stock.adobe.com

Service Desk

Tel: 0510-771800
Epost: servicedesk@goliskait.se

Göliska IT

Fiskaregatan 4 531 30 Lidköping

Öppettider

Mån - Tors: 07:00 - 16:30
Fredag: 07:00 - 16:00